Studeren in Groningen? Dit moet je weten!

Studeren in Groningen? Dit moet je weten!

4 december 2019 0 Door Redactie

Ja, durf je het aan? Ben je van plan te gaan studeren in Groningen: de hoofdstad van de provincie die al jarenlang door mijnbouwschade getroffen wordt? Dan wordt het hoog tijd je voor te bereiden, want studeren in Groningen is écht anders dan studeren in de rest van Nederland. Maar daarvoor heb je ons! We geven je hier graag enkele tips om beslagen ten ijs te komen bij aanvang van je Groninger studentenavontuur!

Studentenvereniging: écht iets voor jou?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoe jij je studentenleven straks voor je ziet? Wordt het een tijd van feesten en lang leve de lol? Dan wil je natuurlijk mensen leren kennen! Maar trap niet in de val dat de enige manier om dit te doen lid worden van een studentenvereniging is. Je moet je hier alleen bij aanmelden als het je echt wat lijkt. Dus vind je verplichte borrels, een ontgroening en het bijbehorende typische sfeertje helemaal leuk? Dan is het zeker iets voor jou. Maar zie je dit als vervelende bijkomstigheden? Dan zijn er heus andere manieren om nieuwe mensen te leren kennen!

Daarnaast moet je beseffen dat er in Groningen vele tientallen verenigingen zijn. Je hóéft je dus niet aan te melden bij roemruchte studentenverenigingen als Vindicat of Albertus. Er zijn beslist ook clubs waar het er allemaal een stuk mensvriendelijker aan toegaat. Een roeivereniging als Gyas staat bijvoorbeeld bekend om de gezellige feestjes én het ontbreken van een ontgroeningsritueel.

Groningen heeft een volkslied

Ja, echt waar. En ze zijn er nog trots op ook. “Het gras van het Noorderplantsoen” werd jaren geleden geschreven door ras-Groninger Ralf Poelman en groeide, zeker onder studenten, uit tot het officieuze volkslied van Groningen. Er gaat in ‘Stad’ dan ook geen stapavond voorbij waarop het nummer niet gedraaid wordt. Kun je niet meezingen? Dan sta je behoorlijk voor schut. Oefenen alvast dus!

Groningers hebben geen hekel aan je

Dit is mogelijk wél wat je in het begin zult denken. Dé Groninger – voor zover die in een stad met grotendeels studenten nog bestaat – is nogal nors en onverschillig. Of tenminste: zo komt hij over. Maar dit zit nu eenmaal in de aard van het beestje. Groningers zullen niet snel heel enthousiast doen. Dit ligt dus niet aan jou! Trek het je dus zeker niet aan: diep van binnen vindt de Groninger het juist hartstikke leuk als je een praatje komt maken.