Zo bereid je je voor op de winter!

Zo bereid je je voor op de winter!

4 december 2019 0 Door Redactie

Nog een goede maand en dan is het officieel winter. De eerste nachtvorst hebben we al gehad, maar nu gaan we ook echt richting de periode van sneeuw en ijzige kou. Voor velen een groot feest, voor anderen toch vooral een periode van ellende. Want hoe houd je de kou buiten de deur? Tijd voor voorzorgsmaatregelen! In deze blog geven we je een aantal praktische tips.

De cv-ketel instellen

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de verwarming het goed blijft doen. U wilt niet midden in de winter een monteur hoeven bellen, omdat uw Remeha CV ketel het begeven heeft. Daarom is het belangrijk om deze optimaal voor te bereiden op de kou. Zet de verwarming bijvoorbeeld nooit lager dan een graad of 15 à 16, om te voorkomen dat de ketel bij lage temperaturen overuren moet draaien om weer op temperatuur te raken. Verlaag daarnaast de stooktemperatuur naar een graad of 50, zodat de verwarming geleidelijk kan opwarmen, in plaats van te snel. Hulp nodig? Schakel GreeOn in!

Tochtstrips plaatsen

Je zit op de bank en ondanks dat de thermostaat een behaaglijke 21 graden aangeeft, voelt u toch telkens een koude luchtstroom in uw nek. Wat blijkt? Er komt tocht onder het kozijn door. Door tochtstrips te plaatsen houdt u deze koude lucht buiten de deur. Gebruik ze naast uw raamkozijnen ook voor de kozijnen van uw deuren. Hiermee verliest u minder warmte, waarmee deze maatregel niet alleen kostenbesparend, maar ook nog eens milieubewust is. U hoeft minder te stoken, waardoor u minder aardgas verbruikt.

Dakgoten (laten) reinigen

De winter is doorgaans niet de periode om lekker buiten aan het werk te gaan. Zorg er daarom voor dat je vóór de kou zijn intrede doet onder meer je dakpannen hebt gecontroleerd op schade én je dakgoten hebt gereinigd of dit hebt laten doen. Verstopte dakgoten kunnen namelijk leiden tot lekkage en daar zit je, zeker in de winter, niet op te wachten. De meeste glazenwassers bieden deze dienst aan.

Denk ook aan je huisdieren

Naast aan jezelf en je huis te denken, is het natuurlijk ook belangrijk je konijn of cavia, die zijn kooi buiten heeft staan, niet te vergeten. Waar velen de neiging hebben de beestjes bij de minste of geringste kou naar binnen te halen, is dit echt niet nodig en zelfs onverstandig. De dieren zijn van nature buitendieren die dankzij hun wintervacht uitstekend tegen de kou kunnen. Zorg voor wat extra stro en natuurlijk een waterdicht zeil of doek over de kooi. Wil je het beestje toch naar binnenhalen? Zet het dan niet meteen in de (verwarmde) woonkamer, maar laat het dier wennen aan het temperatuurverschil in een onverwarmde ruimte, zoals de bijkeuken.